Sabina Groeneweg
Sabina Groeneweg

Ontwerper en mozaist

Ik bedenk, ontwerp en maak unieke en kleurrijke gedenkstenen, urnen en grafmonumenten in mozaiek.

Je kan mijn mozaiekwerk ook volgen op social media, filmpjes, foto’s, opdrachten en projecten.

Mijn naam is Sabina Groeneweg. Bedenker, ontwerper en uitvoerder van unieke en kleurrijke gedenkstenen in mozaiek.

Ik ben geschoold als cultureel antropoloog (Universiteit Leiden). Voordat ik in 2004 Atelier Kunst-ig opzette heb ik een aantal jaar gewerkt met minderjarige vluchtelingen. Ik ben getrouwd en heb een dochter.

Toen ik voor het eerst in aanraking kwam met mozaiek was ik meteen verkocht. Intuïtief wist ik dat ik hier ‘iets’ mee moest gaan doen. Een mozaiek maken is een heel bijzonder ambacht. Het is magisch om van gebroken stukjes een nieuw geheel te maken.

Het mozaieken ging bij mij als vanzelf, ik voelde het materiaal aan. In 2004 zette ik de stap om een eigen bedrijf te beginnen. De eerste jaren met Atelier Kunst-ig heb ik mij vooral gericht op het geven van workshops en maakte ik veel mozaiekkunstwerken voor in de buitenruimte. Daarnaast had ik veel succes met MamaMozaiek.

Gaandeweg kreeg ik steeds meer een fascinatie voor het werken met glas. Ik werd verliefd op de veelzijdigheid dit materiaal, de diepe kleuren, zowel mat als glanzend, iriserend, parelmoer en spiegelend. Ik werk nu alleen nog maar met glasproducten die ik met de hand op maat snijd, zaag en knip. Een hamer komt er bij mijn mozaïekwerk niet aan te pas.

Mijn eerste atelier in Rotterdam lag tussen twee begraafplaatsen in. Op een dag liep ik over een van de begraafplaatsen en toen wist ik wat ik echt moest gaan doen. Gedenkmozaiek werd geboren!

Het is mijn missie om kleur te brengen op de begraafplaats, ik wil laten zien dat het ook anders kan. Het is prachtig wanneer een leven dat geweest is gevierd wordt in kleur.

Het is enorm dankbaar werk om iets moois te maken voor mensen die een groot verlies hebben meegemaakt.

Ik hoop dat ik door wie ik ben en mijn artistieke bijdrage ik mensen een klein stukje verder kan helpen in hun rouwproces.

 

“There is a crack, a crack in everything, that’s how the light gets in”

Leonard Cohen

Vakantiefoto in Toscane, in het grootse en overweldigende beeldenpark Giardino dei Tarochi. Hier welkte mijn heldin Nikki de Saint Phalle 15 jaar aan mozaiek figuren uit het tarotkaartspel,