Sabina Groeneweg
Sabina Groeneweg

Ontwerper en mozaist

Ik hoop dat ik door wie ik ben en mijn artistieke bijdrage ik mensen een klein stukje verder kan helpen in hun rouwproces.

Je kan mijn mozaiekwerk ook volgen op social media, filmpjes, foto’s, opdrachten en projecten.

Mijn naam is Sabina Groeneweg.

Ontwerper en maker van kleurrijke gedenkstenen en urnen in glasmozaiek.

Het is mijn missie om kleur te brengen naar de begraafplaats. Ik wil laten zien dat grafstenen ook vrolijk mogen zijn. Iemand verliezen is al verdrietig genoeg. Je hebt een fijne en warme gedenkplek nodig waar je met al je gevoelens kan zijn. Kleur werkt troostend en helend. 

Dat ik nu grafstenen ontwerp en maak was geen logische weg.

Na mijn opleiding Culturele Antropologie werkte ik een aantal jaar met minderjarige vluchtelingen. Prachtig werk waar ik ontzettend veel heb geleerd van de veerkracht van tieners die op jonge leeftijd al teveel verlies hebben meegemaakt.

Toen mijn werk ophield besloot ik nogal impulsief om voor mezelf te gaan beginnen. Mijn creativiteit had een uitlaatklep nodig, ik wilde zelfstandige worden, doen wat ik leuk vond en meer vrijheid ervaren. In 2004 begon ik met atelier Kunst-ig.

Een paar jaar ervoor kwam ik voor het eerst in aanraking met mozaiek en ik was meteen verkocht. Het ging als vanzelf, ik voelde het materiaal aan. Intuïtief wist ik dat ik hier ‘iets’ mee moest gaan doen, maar wat?

De eerste jaren van Atelier Kunst-ig heb ik mij vooral gericht op het geven van workshops. In Rotterdam-Noord waar ik woonde kreeg ik de kans veel mozaiekkunstwerken voor in de buitenruimte te maken. Ik maakte de skyline van Rotterdam in een tunnel van 14 meter van mozaiek en gaandeweg kreeg ik steeds meer opdrachten. Na de geboorte van mijn dochter had ik veel succes met MamaMozaiek, mozaiekkunstwerken van de zwangerschap..

Fascinatie voor glas

Gaandeweg kreeg ik steeds meer een fascinatie voor het werken met glas. Ik werd verliefd op de veelzijdigheid van dit materiaal en de diepe kleuren, zowel mat als glanzend, iriserend, parelmoer en spiegelend. Ik werk nu alleen nog maar met glasproducten die ik met de hand op maat snijd, zaag en knip. Een hamer komt er bij mijn mozaïekwerk niet aan te pas.

Mijn eerste atelier in Rotterdam lag tussen twee begraafplaatsen. Op een dag liep ik over één van de begraafplaatsen en toen wist ik wat ik echt moest gaan doen. Gedenkmozaiek werd geboren!

Het is enorm dankbaar werk om een bijzondere gedenkplek te mogen maken voor mensen die hun geliefde, ouder of kind verloren hebben. 

Ik hoop dat ik door wie ik ben en mijn artistieke bijdrage, ik mensen een klein stukje verder kan helpen in hun rouwproces. Daarom mag iedereen die dat wil mij ook meehelpen met het maken van het mozaiek. Ik denk dat een kleurrijke grafsteen helend werkt, niet alleen om (zelf) aan te werken maar ook om naar toe te gaan.

Naast maker van grafstenen ben ik ook ben ik moeder van Luna en vrouw van Manuel. Rotterdamse, maar nu woonachtig in het dorpse Bleiswijk. Ik hou van mijn hond en drie katten en van lekker op mezelf zijn. Ik geniet van de kleine dingen in het leven, zoals in het zonnetje in de tuin een boek lezen of een goed gesprek voeren over de zin en onzin van het leven. 

“There is a crack, a crack in everything, that’s how the light gets in”

Leonard Cohen

Vakantiefoto in Toscane, in het grootse en overweldigende beeldenpark Giardino dei Tarochi. Hier werkte mijn heldin, Nikki de Saint Phalle, 15 jaar aan mozaiek figuren uit het tarotkaartspel,

Privacy Settings
We use cookies to enhance your experience while using our website. If you are using our Services via a browser you can restrict, block or remove cookies through your web browser settings. We also use content and scripts from third parties that may use tracking technologies. You can selectively provide your consent below to allow such third party embeds. For complete information about the cookies we use, data we collect and how we process them, please check our Privacy Policy
Youtube
Consent to display content from Youtube
Vimeo
Consent to display content from Vimeo
Google Maps
Consent to display content from Google