Onderhoud
algen op voegsel

Een mozaïek uit 1949 op de begraafplaats in Breukelen.

De gedenkmozaïeken die wij maken hebben weinig onderhoud nodig. Het mozaïek is bestand tegen weer en wind. Een regenbuitje spoelt de glassteentjes vaak weer mooi schoon.
Als u het mozaïek wilt schoonmaken dan kan dit heel eenvoudig met een droge borstel en een microvezeldoekje dat vochtig gemaakt is. Niet te nat want dan werken de vezels niet goed.

Als het gedenkmozaïek vuil wordt dan betreft dit meestal de voegen. Ondanks het feit dat wij een extra harde voeg gebruiken die vuil afstotend werkt en schimmelvrij is ontkomt u er toch niet aan dat er in de loop der jaren algen op de voegen groeien. Door onderhoud kun je algengroei toch zoveel mogelijk voorkomen. Ziet u algen opkomen verwijder deze dan direct.

Wij adviseren het mozaïek 2 x per jaar nat te reinigen. Voor het nat reinigen is het belangrijk om eerst het losse vuil weg te borstelen, zoals de blaadjes die van de bomen gevallen zijn of opgespatte aarde. Vervolgens doe je een beetje groene zeep in een emmer schoon leidingwater en dan kun je de voegen met een zacht borsteltje schoonmaken.
Gebruik in ieder geval een schoonmaakmiddel met een ph waarde van 7 of hoger. Algen op mozaiekMiddelen met een ph waarde lager dan 7 zijn ‘zuur’. Zure schoonmaakmiddelen kunnen het cement in de voegen aantasten, waardoor de voegen broos worden en er water onder het glas kan komen. Met strenge vorst zou dit dan schade kunnen veroorzaken. Schoonmaakazijn is daarom niet aan te raden. Chloor eveneens niet omdat dit de gekleurde voegen kan verbleken. Na het schoon borstelen van de voegen moet de zeep er goed afgespoeld worden met schoon water. Daarna kan het geheel met een doek worden gedroogd.

De roestvrijstalen standaard die bijvoorbeeld onder een vlinder staat kan het beste met een vochtige doek schoongemaakt worden. Gebruik in ieder geval nooit reinigingsmiddelen met chloor of zilverpoets. Staalwol en stalen borstels mogen voor roestvast staal niet worden gebruikt. Krassen van het oppervlak, of deeltjes koolstofstaal die achterblijven kunnen zich later ontwikkelen tot roestvlekken wanneer de standaard nat wordt.

Let er ook op het niet te lang laten staan van bijvoorbeeld bloempotten, vazen, lantaarns of andere voorwerpen. Deze voorwerpen laten op een gegeven moment een verkleuring op de voeg achter. Vlekken van bijvoorbeeld kaarsvet, zwarte aarde of lampenolie kun je beter ook zo snel mogelijk verwijderen met een natte doek en schoonmaakmiddel.

Onderhoudsabonnement grafmonument
Indien gewenst kunt u een onderhoudsabonnement afsluiten. De gedenkmozaïeken die bij ons in onderhoud zijn worden eens per jaar (meestal tussen april en oktober) onderhouden.

Onder dit onderhoud vallen de onderstaande werkzaamheden:

  • Het schoonmaken van het gehele grafmonument
  • Voegen controleren en indien nodig bijwerken
  • Eventueel losgeraakte steentjes opnieuw vastlijmen en voegen
  • Losse onderdelen (zoals belettering) vastzetten

Nadat het onderhoud heeft plaatsgevonden, ontvangt u een brief waarin staat dat het onderhoud is uitgevoerd met daarbij een foto.

Duur van het abonnement
Het onderhoudsabonnement kan per jaar geregeld worden, zodat u gelijk met de brief waarin staat dat het onderhoud uitgevoerd is de factuur ontvangt. Dit wordt dan jaarlijks automatisch verlengd tot wederopzegging. Het is ook mogelijk het onderhoud per 5 jaar af te kopen.

Kosten
Hieronder vindt u een overzicht van de kosten (incl. BTW).

Kleine monumenten (tot 60 x 60 cm)
Per jaar € 45,00
Per 5 jaar € 200,00

grote monumenten (tot 200x 100cm)
Per jaar € 58,00
Per 5 jaar € 265,00

Bovenstaande prijzen zijn inclusief btw en gelden op de begraafplaatsen die liggen binnen een straal van 25 kilometer rondom Bleiswijk. Daarbuiten komt er € 0,25 cent per kilometer bij.

Afsluiten onderhoudsabonnement
Nadat een nieuw grafmonument geplaatst is, wordt de informatie met de mogelijkheid om een onderhoudsabonnement af te sluiten naar u toegezonden. Een onderhoudsabonnement kan alleen worden afgesloten als het grafmonument in een goede en schone staat verkeert. Mocht dit niet het geval zijn, dan kunnen wij desgewenst eerst vrijblijvend een offerte maken voor het restaureren en/ of schoonmaken van het grafmonument, zodat het onderhoudsabonnement nadat het grafmonument gerestaureerd en/ of schoongemaakt is alsnog kan worden afgesloten.