Duurzaamheid en kleur: natuursteen met mozaiek

Natuursteen met mozaiek

Natuursteen met mozaiek vormen een prachtige combinatie. Glasmozaïek is een uitstekende keuze voor diegenen die op zoek zijn naar een artistieke en kleurrijke toevoeging aan een gedenksteen. Het voegt een eigen uitstraling toe aan een grafmonument en creëert een sfeer van verfijning en kunstzinnigheid.

Bovendien is glasmozaïek duurzaam en gemakkelijk te onderhouden. Het is bestand tegen alle weersomstandigheden en zonlicht, waardoor het perfect is voor verwerking in een gedenksteen. Het vergt weinig inspanning om het schoon en glanzend te houden, waardoor het zijn oorspronkelijke pracht en kleur behoudt voor vele jaren.

Hardsteen met mozaiek monnikskap

Belgisch hardsteen met een mozaiek van een monnikskap. Het glasmozaiek heeft een glas in lood stijl..

detail van grafsteen mozaiek
gedenksteen mozaiek

Soorten natuursteen; graniet en kalksteen met mozaiek

Er zijn verschillende soorten natuursteen zoals Belgisch hardsteen, graniet, kalksteen en marmer. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar Belgisch hardsteen, vanwege de mooie matgrijze kleur die goed past bij een kleurrijk mozaïek. Als Belgisch hardsteen wordt geplaatst op de begraafplaats is de steen gezoet (glanzend gemaakt) en is hij donker van kleur, in ongeveer anderhalf jaar tijd verandert deze steen naar zijn kenmerkende licht grijsblauwe kleur.

Duurzaam

Belgisch hardsteen is een populaire keuze vanwege zijn natuurlijke uitstraling en duurzaamheid. Het heeft een veel lagere ecologische voetafdruk dan andere soorten natuursteen, omdat het niet van ver hoeft te worden getransporteerd zoals veel granietsoorten uit India of China. Daarnaast vereist de productie van Belgisch hardsteen veel minder water en energie, omdat het proces minder stappen vereist. De Belgische hardsteen producenten maken gebruik van schonere energiebronnen en in Europese landen gelden strengere milieueisen dan bijvoorbeeld in India.

Voorbeelden natuursteen met mozaiek

Ik werk samen met ervaren steenhouwers die het natuursteen in elke gewenste vorm kunnen frezen, zodat het mozaïek er perfect in past. Op deze manier behoud je de robuuste uitstraling van natuursteen, maar dan in combinatie met kleurrijk glasmozaiek.

Zerk met kleurrijk mozaiek
Liggende gedenksteen met mozaiek
zerk met grote haan van glasmozaiek
Ruw gehakte grafsteen met glasmozaiek
Kunstzinnig graf met mozaiek
grafmonument hardsteen met mozaiek
Granieten grafsteen met vogeltje van mozaiek
Grafmonument graniet ingelegd met mozaiek
Grafmonument gebrand graniet met mozaiek

Natuursteen met mozaiek

Al met al is de combinatie van natuursteen met mozaiek niet alleen esthetisch aantrekkelijk, maar ook duurzaam. Met Belgisch hardsteen als basis krijgt de gedenksteen een tijdloze uitstraling, terwijl het mozaiek een kleurrijk en persoonlijk accent toevoegt. Of het nu gaat om een liggende zerk, een urnengraf of een kindergedenksteen, de prachtige combinatie van natuursteen met mozaiek biedt eindeloze mogelijkheden om een uniek, betekenisvol en kunstzinnig gedenkteken te creëren.

Grafmonument natuursteen met glasmozaiek
grafmonument met mozaiek

Graniet met mozaiek

Graniet is een prachtig, natuurlijk materiaal dat bekend staat om zijn duurzaamheid en tijdloze schoonheid. Het is een uitstekende keuze voor een grafmonument, omdat het bestand is tegen de tand des tijds en weinig onderhoud vereist.

Er zijn enorm veel verschillende soorten graniet beschikbaar, met een breed scala aan kleuren, patronen en structuren.

De typische strepen en aders in graniet variëren in kleur en intensiteit, afhankelijk van de aanwezige mineralen. Sommige granieten hebben duidelijk zichtbare en contrasterende strepen, terwijl andere een subtielere en gelijkmatigere tekening hebben.

Graniet ontstaat door het stollen van magma in de aardkorst gedurende miljoenen jaren. Het wordt wereldwijd gevonden, met belangrijke producenten zoals Brazilië, India, China, Spanje, Italië, Zuid-Afrika, Finland en de Verenigde Staten. Graniet behoort tot de hardste gesteentesoorten en is bestand tegen schokken en krassen. Over het algemeen is graniet harder dan kalksteen. Graniet behoort tot de hardste gesteentesoorten en is bestand tegen schokken en krassen. Graniet met mozaiek is een duurzame combinatie.

Voorbeelden van graniet met mozaiek

Grafmonument met mozaiek

Gebrand en gepolijst Impala graniet

Graf met een zuil van graniet waarop een vlinder is bevestigd

Himalaya graniet met een bijpassende vlinder op  een standaard van rvs

grafmonument met mozaiek

Zwart graniet met een iriserend mozaiek en letters van kunststof.

Graniet kindergraf met vlinder

Zwart gezoet graniet met een opvallende roze vlinder

grafmonument in de vorm van een regenboog met mozaiek

Zwart gepolijst graniet ingelegd met een regenboog en een staande glasplaat

Natuursteen graf met vlinder

Tibet grijs graniet met grafdecoratie van hart en vlinder

Natuursteen met mozaiek; gedenkstenen voor kinderen

kindergraf natuursteen
graf tiener glas in lood
Grafsteen kind natuursteen mozaiek
Kindergraf tekst
Kruis met mozaiek in natuursteen
Astir met mozaiek

Een tijdloze herinnering; Mooie Grafstenen met natuursteen die Verhalen Vertellen

Foto van bekende brug in Hindeloopen, als basis voor ontwerp grafsteen
Bijzondere grafstenen

Wat een prachtig verhaal! Het huisje in Hindeloopen, op de hoek bij de brug, is een bekende plek waar hij altijd heeft gewoond. Zijn familie koestert de herinneringen aan dit huis en wil graag een foto ervan op zijn gedenksteen. Als eerbetoon aan zijn passie voor wielrennen, staat zijn fiets altijd trots voor de deur. Ik heb de foto van het huis nagemaakt in glasmozaïek, waardoor het een uniek en betekenisvol kunstwerk is geworden.

Bijzondere grafstenen
Grafsteen met afbeelding van huis in Hindeloopen in glasmozaiek
Kindergraf Astir met mozaiek

Kindergraf van Astir met een zonnebloem van glasmozaiek

Kindergraf combinatie natuursteen met mozaiek

Omranding van Travertin en een vlinder van iriserend glasmozaiek

Natuursteen met mozaiek; kalksteen

Naast Belgisch hardsteen zijn er ook andere soorten kalkstenen zoals Bianco del mare, Astir en Travertin.

Kalksteen is een sedimentair gesteente dat voornamelijk bestaat uit calciumcarbonaat, afgezet door de accumulatie van kalkhoudende organismen zoals schelpen en koralen. In hardsteen zie je de meest prachtige fossielen.

In vergelijking met graniet heeft kalksteen een veel lagere hardheid. Kalksteen is over het algemeen poreus vanwege de aanwezigheid van kleine openingen en holtes in de steenstructuur. Deze porositeit maakt kalksteen vatbaar voor waterabsorptie en kan het leiden tot algengroei.

 

Algen gedijen in vochtige omgevingen en kunnen zich in de poriën van kalksteen vestigen, vooral in schaduwrijke en vochtige gebieden. De algengroei kan zorgen voor een groenachtige of donkere verkleuring van het steenoppervlak. Om de vatbaarheid voor dit soort problemen te verminderen, is het verstandig om kalksteen buiten te behandelen met een geschikt sealerproduct zoals een boenwas. Deze afdichtingsmiddelen kunnen de porositeit verminderen en beschermen tegen vochtabsorptie en algengroei. Kalksteen komt het best tot zijn recht in de volle zon.

Een gedenksteen van kalksteen heeft hierdoor meer onderhoud nodig dan een steen van graniet met mozaiek.

Belgisch hardsteen heeft in vergelijking met de andere kalksteensoorten een hogere hardheid en is daardoor veel minder kwetsbaar.

Van ontwerp tot gedenksteen op de begraafplaats

Bij het eerste het kennismakingsgesprek met een nieuwe klant wist hij nog niet wat hij wilde voor op het graf van zijn moeder. Misschien een gedenksteen in zijn geheel bekleed met mozaiek of een zerk met een mozaiek met cirkels in verschillende kleuren. Een paar dagen na ons gesprek vroeg hij of het misschien ook mogelijk was om een bloem in de gedenksteen te verwerken. Zijn moeder hield van Monnikskap, deze bloem hadden ze ook meegenomen bij de uitvaart. De klant was zelf erg creatief en wilde de bloem graag zelf tekenen. Naast tekenen maakte hij ook glas in lood kunstwerken en hij wilde de bloem in een glas en lood stijl in de gedenksteen hebben en dit samen met mij maken. Ik werd erg enthousiast van dit idee en zag het al helemaal voor me.

Na het ontvangen van de prachtige tekening op ware grootte maakte ik het definitieve ontwerp. Samen hebben we de verschillende bloemen uit het glas gesneden en vervolgens hebben we het glas ingelegd in de steen. Dit klinkt als een snelle klus maar niets is minder waar.

Na het voegen van het mozaiek kon de gedenksteen geplaatst worden op de begraafplaat. Op een schuine fundatie zodat je er mooi tegenaan kijkt.

Ontwerp van de bloem voor in de gedenksteen

Getekende ontwerp van Monnikskap door klant

Infrezen van de bloem in het natuursteen

De steenhouwer heeft de bloem ingefreesd en de tekst gezandstraald en ingekleurd

De bloemen worden zorgvuldig uitgesneden uit glasplaten

Door het gebruik van verschillende kleuren glas krijgt de bloem diepte

We hebben het glas vastgetaped zodat we het zorgvuldig konden vervoeren. Nu gaan we het inleggen in de steen.

glas lijmen in het natuursteen

De ruimtes tussen de stukjes glas zijn allemaal gelijk. Hierdoor ontstaat een glas in lood effect

De bloem is gevoegd met antraciet voegmiddel in dezelfde kleur als het hardsteen zodat het er perfect in past.

Zerk met kleurrijk mozaiek

Deze unieke en bijzondere gedenksteen is geplaatst op de begraafplaats, En heeft zo een waardevolle betekenis voor de familie.

Eigen kunstwerken als basis voor het gedenkteken

Het is werkelijk ontroerend en bijzonder wanneer een kunstwerk dat door de overledene zelf is gemaakt dient als de inspiratie voor een grafmonument.   Dit intieme en persoonlijke eerbetoon is bijna niet te overtreffen in schoonheid.

Bovendien hebben de nabestaanden vaak ook actief bijgedragen aan het creëren van het mozaïek. Ze hebben met hun hart en ziel meegewerkt aan dit speciale gedenkteken.

Meer ideeën voor op het graf.
zelfportret als grafdecoratie
Zelfportret als grafdecoratie in mozaiek
Privacy Settings
We use cookies to enhance your experience while using our website. If you are using our Services via a browser you can restrict, block or remove cookies through your web browser settings. We also use content and scripts from third parties that may use tracking technologies. You can selectively provide your consent below to allow such third party embeds. For complete information about the cookies we use, data we collect and how we process them, please check our Privacy Policy
Youtube
Consent to display content from - Youtube
Vimeo
Consent to display content from - Vimeo
Google Maps
Consent to display content from - Google