Marieke en Dave

De nabestaanden

Praten over de dood met nabestaanden over rouw en hoe zij dat doen.

Marieke en Dave, ik deel met jullie heel graag hun verhaal. Het verlies van een dierbare en de pijn die daarmee gepaard gaat is een zeer persoonlijke aangelegenheid. Daarom ben ik mijn klanten altijd enorm dankbaar wanneer ik foto’s van de gedenkmozaïeken op mijn website mag laten zien. En dat ik sommige verhalen ook mag delen. Marieke is overleden in oktober 2011 en Dave laat zijn liefde voor Marieke op zoveel manieren zien dat het mij telkens kippenvel bezorgt.

Hersentumor

Over een periode van een half jaar is het contact met Dave heel intensief. Dave bezoekt het atelier regelmatig om alles rondom het gedenkkunstwerk goed met mij af te stemmen. We hebben veel contact via de mail en we leren elkaar daardoor persoonlijk beter kennen. Marieke overlijdt aan de gevolgen van een hersentumor. Mijn man hoort eind 2010 eveneens dat hij een hersentumor heeft. In de periode dat ik contact krijg met Dave staat mijn eigen leven volledig op zijn kop. Maar wonder boven wonder, blijft mijn man leven. Dave leeft heel erg met ons mee en ik besef nog meer hoeveel geluk wij hebben.

Dave schrijft een boek over Marieke

Marieke en DaveNaast het bijzondere mozaïek dat tot stand is gekomen laat Dave ook een boek over Marieke uitkomen van ruim 300 pagina’s! Wat een prachtig eerbetoon. Vrienden en familie vertellen in het boek verhalen over Marieke.  Een jaar na het overlijden van Marieke organiseert Dave een prachtige herdenkingsdag. In een kerkje in Den Haag komen alle dierbaren van Marieke en Dave bij elkaar. Een vriend zingt het prachtige lied Marieke van Jaques Brel. Familie speelt muziekstukken en veel mensen vertellen verhalen over Marieke. Het is erg bijzonder om hierbij aanwezig te zijn.

Het portret van Marieke in mozaiek

Na de herdenking lopen alle aanwezigen naar de begraafplaats om het gedenkmonument te bekijken. Alle genodigden krijgen tevens een exemplaar van het boek. Ik ken Marieke niet maar door het lezen van het boek komt Marieke voor mij tot leven. Voor dit bijzondere mozaïekproject werk ik samen met mijn vriendin en collega Saskia van Weeren van mozaïekbedrijf Artodidacto. Saskia is gespecialiseerd in portretten maken en het portret van Marieke komt op de gedenksteen. Daarnaast werken we ook samen met Harvas Natuursteen zij bewerken de staande granieten steen en hakken de letters.

Vastleggen van het leven van Marieke

Dave legt het hele wordingsproces van het monument met vele foto’s en verhaaltjes vast, van het voorwerk tot de plaatsing en onthulling van het monument. Hij vertelt uitvoering over het ontstaan van het grafmonument met daarbij mooie foto’s van alle fases. In de fotogallerij hieronder kan je de foto’s aanklikken en het proces bekijken.

In de rubriek ‘Het nabestaan’ in het NRC Handelsblad heeft Dave zijn verhaal gedeeld. Klik op deze link Het nabestaan_marieke om het artikel te lezen.

[Mikado id=’9′]

 

veertje