caa06dd1591983b1e29f12119e420988Kunst-ig

In 2004 startte ik met mijn bedrijf Kunst-ig. Het was een hele impulsieve actie waarbij ik voornamelijk mijn intuïtie volgde. Ik hield van het maken van mozaieken en het leek me leuk om hierin workshops te geven. Zo gezegd zo gedaan. Ik wist zo zeker wat ik wilde dat alles als vanzelf verliep. Ik huurde een oude opslagplaats met een tuin en toverde dit om tot een knusse kleurrijke ruimte waar ik verschillende soorten workshops gaf maar ook bedrijfsuitjes en kinderfeestjes.

Gedenkmozaiek en Mamamozaiek

Een jaar na de start ontstond het idee voor MamaMozaiek en Gedenkmozaiek. Deze twee ondernemingen zijn de afgelopen 14 jaar gaan groeien en bloeien. Ik maak kunstwerken van vrouwen die in verwachting zijn, het mooie begin van het leven. En met Gedenkmozaiek maak ik grafstenen, het einde van het leven. De cirkel is rond. Daarnaast heb ik onder de naam Kunst-ig verschillende grote mozaïekprojecten voor de buitenruimte uitgevoerd.

da9a8f9e80fa3797a136b0517cfda7b7

Ik volgde mijn hart

Toen ik startte met Kunst-ig werd ik gesteund door de mensen in mijn omgeving,  ze hielpen mij en vertelden me dat ik dapper was omdat ik risico’s nam. Zo ervoer ik het totaal niet, ik deed maar wat zonder er echt goed over na te denken. Ik had een duidelijke intentie en visualisatie en was ervan overtuigd dat ik mijn ideale werkelijkheid zelf kon creëren. Ik was jong, optimistisch en ik volgde mijn hart. In die tijd vond ik het leven nog erg maakbaar.

Kunst of kunst-ig

Ik kwam echter niet van de kunstacademie en ik had mij ook nooit eerder verdiept in het ondernemerschap. Een concullega die wel van de kunstacademie kwam, liet mij weten dat ze mijn uurloon hoog vond aangezien ik geen kunstopleiding gehad had. Dit was mijn grote onzekerheid. Ik noemde mijn bedrijf bewust Atelier Kunst-ig, wat ik maakte was geen kunst want ik was geen kunstenaar maar het was op zijn minst wel kunstig te noemen.

 

Wat leuk dat je de hele dag kan knutselen

Inmiddels ben ik 14 jaar bezig met mijn bedrijf. Ik heb mij ontwikkeld, ik heb geleerd met glas te werken, ben ik gaan leren mijn ontwerpen te maken met 3D software programma’s. Ik heb mijn eigen website gemaakt, ik edit filmpjes en ontwerp mijn flyers en folders. Vaak krijg ik te horen dat het zo leuk is dat ik van mijn hobby mijn werk heb gemaakt en dat het zo fantastisch is dat ik de hele dag lekker kan knutselen. Mijn ego heeft last van het woord knutselen. Dagelijks snijd ik mezelf in de vingers (letterlijk) omdat ik stukken glas op maat aan het snijden ben, plaats ik zelf grafstenen op de begraafplaats en werk ik tot de late uurtjes aan nieuwe ontwerpen, knutselen!? Tegelijkertijd kijk ik op tegen mensen die ik herken als echte kunstenaars. Mensen met een talent om hun omgeving te raken met wat zij creëren, in welke vorm dan ook.

‘Hij, die met zijn handen werkt
is een arbeider
Hij, die met zijn handen en zijn hoofd werkt
is een vakman
Hij, die met zijn handen, hoofd en hart werkt
is een kunstenaar’

Bovenstaande quote van Fransiscus van Assisi raakt mij. Wat mij betreft een mooie omschrijving van wat een kunstenaar is. Het gaat mij er niet om dat ik de titel kunstenaar aan mijzelf wil verbinden want dat is uiteindelijk ook allemaal ego. Het gaat mij erom dat ik werk met mijn handen, mijn hoofd en mijn hart. Dat maakt mijn werk bijzonder. Dat is de reden waarom ik gelukkig ben met wat ik doe. Het geeft mijn leven betekenis en ik kan hiermee iets betekenen voor anderen. Dit is mijn weg.

Kunst en ondernemerschap

De andere kant van mijn werk is het ondernemerschap. Over dat onderwerp een andere keer meer. Hoe leuk het ook is om te doen waar je blij van wordt, uiteindelijk moet er wel brood op de plank komen. Naast het arbeidintensieve mozaiekwerk heb ik een dagtaak aan het bijhouden van mijn website, social media, administratie, zichtbaarheid en klantencontact. Creativiteit en cijfertjes gaan bij mij niet helemaal hand in hand, maar daarin schijn ik geen uitzondering te zijn gelukkig. Ik kijk verwonderd toe en ben dankbaar voor nieuwe kansen. Het leven heeft me inmiddels geleerd dat het niet maakbaar is. Maar ik blijf mijn gevoel volgen.