Wanneer je op zoek bent naar een grafsteen denk je in eerste instantie misschien niet aan kleur. Mijn werk kenmerkt zich in de eerste plaats door mozaiek en in de tweede plaats door veel kleurgebruik. Kleur hoort bij Gedenkmozaiek en het hoort bij mij. Ik hou van kleur in mijn leven. Het liefst zo fel mogelijk en allemaal kleuren bij elkaar, maar wel het liefst warme kleuren. Rood, roze, paars, knaloranje, warmgeel en hemelblauw.

Ik denk dat iedereen van kleur houdt. Misschien niet allemaal in dezelfde combinatie en mate, maar toch. Wij mensen zien in kleur met onze prachtige en bijzondere ogen. Sinds ik mozaïeken maak heb ik beter leren kijken naar de wereld om mij heen.

Ontelbaar veel tinten groen

Ik weet nog dat ik jaren geleden een opdracht kreeg om een mozaiek te maken van een afbeelding van een boom. Voor de eerste keer in mijn leven ben ik toen echt gaan kijken naar een boom en ik ontdekte steeds meer details, ontelbaar veel  tinten groen in de blaadjes, het reliëf van de schors, de speling van het licht en de schaduwen.

Gedenkmozaiek bekent kleur

Eeen gedenkmozaiek is kleurrijkVeel kleur om mij heen maakt me vrolijk en geeft me energie. In mijn atelier heb ik mij bij het verven van de muren laten inspireren door het plaatje hiernaast. Een lange muur heb ik lichtblauw geverfd en de muur ernaast is warm oranje met hard roze. Hoewel er geen wetenschappelijke bewijzen schijnen te zijn voor het effect van kleuren, worden er wel eigenschappen en effecten aan kleuren toegekend. Kleuren roepen gevoelens en herinneringen op. Lichtblauw opent de geest voor intuïtie. Oranje staat voor creativiteit, enthousiasme en het iets in de wereld willen zetten. En roze staat voor liefde, vrede en kalme kracht. Wat een geweldige kleuren voor mij! Als je het leuk vindt kun je hier meer lezen over de betekenis van kleuren.

Kleur en grafstenen

Onlangs heb ik mijn glasmozaiek gesorteerd in grote glazen potten en had aan de 120 potten niet genoeg. Met de vele kleuren creer ik mozaieken van bloementuinen, landschappen, vogel, vlinders en zoveel meer. Uiteindelijk komt er een kleurrijke steen op het graf te liggen die iets uitstraalt, een gevoel, een energie. Die energie weerspiegelt de persoon die niet meer hier is maar ook de herinneringen van de achterblijvers.

Samenwerken aan een kleurrijk mozaiek

Familie werkt samen aan een kleurrijke gedenksteen in mozaiek

De dood is niet zwart

Voor mij is de dood niet zwart. Persoonlijk geloof ik dat we na de overgang in een witte ruimte aankomen vol liefde. Na deze ruimte komen we echt thuis, en hier zijn de kleuren zoveel spankelender en intenser dan op aarde. De bloemen geven licht, dieren hebben een gouden glans en we zien kleuren die we nog niet kenden omdat we niet in staat waren ze te zien.

De cirkel van het leven

het leven is kleurrijk, niet zwart-wit.

Een gedenkstenen in de groene tinten van het Vietnamese landschap

Veel mensen geloven dat het leven begint bij de geboorte en eindigt bij de dood. Maar geboorte en dood staan niet tegenover elkaar, beide horen ze bij het leven en zijn ze één. Leven is energie en energie kan niet verdwijnen, dit is een wetenschappelijk feit. De energie gaat steeds over in een nieuwe vorm, dit is de cirkel van het leven die we overal om ons heen zien. Leven staat tegenover niet-leven, het gemanifesteerde tegenover het ongemanifesteerde. De dood is daarom slechts een tijdelijke overgang naar ons andere huis. Bij deze overgang moeten we het leven daarom vieren, en dankbaar zijn voor al het mooie, de wijze lessen en inzichten die dat mensenleven ons gegeven heeft, opdat we zelf hebben kunnen groeien.

Het leven is kleurrijk

“Het leven is kleurrijk, niet zwart-wit” heb ik ooit op een gedenksteen gezet. De man die overgegaan was had zijn vrouw gevraagd om deze tekst op zijn graf te zetten als hij er niet meer zou zijn. Hij vroeg haar dit tijdens één van hun vele fietstochten door het groene landschap van Vietnam. Niet (bewust) wetende dat hij kort daarna onverwacht zou komen te overlijden.

Afgelopen jaar heb ik een ronde mandala steen gemaakt voor een vrouw die omschreven werd als bepaald geen grijze muis. In het midden van de steen is een muisje verwerkt in de kleuren van de regenboog. De partner van deze vrouw vertelde mij onlangs hoe het iedere keer weer bijzonder is om een bezoek aan het graf te brengen. “Als je over de begraafplaats loopt dan zie je allemaal dezelfde zwarte, grijze en witte stenen. En dan daar in het midden bij die boom ligt een kleurrijk mozaiek. De nawerking daarvan is zo fijn, iedere keer weer”.

Kleur aan je leven geven

Een grafsteen vol kleur bij Gedenkmozaiek

Ik aan het werk aan een kleurrijke gedenksteen

Vorige week werd mij gevraagd of ik een gedenkmozaiek wil maken van een regenboog. De kleuren komen naar mij toe, over me heen, ik word overspoeld met kleurrijke liefdevolle energie.
Regelmatig hoor je de uitspraak, ‘kleur aan je leven geven’ wat volgens mij staat voor meer bewustzijn in je leven, meer innerlijk weten. Ik wens dat iedereen meer kleur aan het leven geeft en daarmee ook meer kleur aan de dood.