engel in gekleurd glasmozaiekEen engel op het graf, één met roze en oranje vleugels, veel warme kleuren en een rood gewaad want dat waren de lievelingskleuren van mijn vrouw”. Dit waren de wensen voor een gedenksteen van mijn nieuwe klant. Ik was meteen enthousiast. Een engel op het graf, ik houd ervan. 

Op oude begraafplaatsen zie je vaak grote engelen staan. engel bedekt met mos op de begraafplaats

Op oude begraafplaatsen zie je vaak grote engelen staan. Door de tand des tijds zijn ze soms groen geworden en hebben ze een zachte huid gekregen van mossen en algen.

De engelenbeelden nemen vaak een pose aan, van verdriet, wanhoop, van kracht en overwinning of van liefde. Ik hou van die grote sculpturen. Ze zijn indrukwekkend en geven sfeer en karakter aan de begraafplaats. Tegenwoordig worden er nog weinig beelden van engelen geplaatst op een graf. Soms kleine beeldjes maar niet meer van die levensgrote exemplaren.

Engelen in mijn haar

Engelenvleugels in hartvormJaren geleden raakte ik gefascineerd door de boeken van Lorna Byrne. Ze vertelt in haar boeken hoe ze als jong meisje al engelen zag. De engelen helpen haar groeien op zoveel manieren en als ze wat ouder wordt helpt Lorna mensen over de hele wereld met hulp van de engelen. Ze ziet de engelen dagelijks en in haar boeken beschrijft ze verschillende soorten engelen, engelen van de hoogste orde, aartsengelen, beschermengelen, hulpengelen. Alle engelen hebben hun eigen krachten en missies. Woorden schieten altijd tekort bij de beschrijving van hun pracht. Ze stralen liefde en heerlijkheid uit en verschijnen met een mooi wit licht om hen heen.

Engelen hebben niet altijd vleugels

Ze glinsteren en stralen maar ze kunnen hun licht ook dimmen zodat ze gezien kunnen worden. Engelen hebben niet altijd vleugels, soms hebben ze prachtige gewaden aan, mantels of zijn ze bedekt met een gouden gloed, met bloemen of sterren. Ze zijn man noch vrouw, ruimteloos en tijdloos, wezens van een andere spirituele orde. Engelen of engelachtige wezens worden beschreven in bijna alle religies en culturen over de wereld. Het zijn de boodschappers tussen de stervelingen en het heilige. Om de mensen te helpen maar ook de dieren, al het leven op aarde en daarbuiten.

Lorna benadrukt in al haar boeken en lezingen dat er enorme aantallen werkeloze engelen zijn, engelen die niets liever willen dan ons helpen. Het enige dat we hoeven te doen is hen om hulp te vragen. Doe het op je eigen manier, bid, vraag het in gedachten of doe alsof je tegen een vriend praat. De engelen zullen je horen en je helpen.

Ik hoopte dat ze mij uit de zaal zou pikken

klein engeltje op de grafsteen In 2017 had ik van mijn vriendin kaartjes gekregen voor het Happinez festival waar Lorna een lezing zou geven. De week voorafgaand dacht ik er iedere dag aan en hoopte ik dat ze mij uit de zaal zou pikken en iets over mijn beschermengel zou vertellen.

Mijn wens kwam bijna uit, die middag koos ze één vrouw uit de volle zaal en dat was de vrouw die naast mij zat. Hahaha zo erg, op dat moment dacht ik echt dat het een vergissing was.

Maar dat was niet zo, de vrouw naast mij was diep ontroerd door de boodschap. Lorna beschreef de engel, hij had een hele bijzondere huid, ze had moeite met het omschrijven, het leek op boomschors maar dan met prachtige kleuren die steeds veranderden. Hij droeg een prachtige lange fluwelen rode mantel. Ik had nog net op tijd bedacht om alles wat Lorna zei te filmen. Na afloop was mijn buurvrouw erg emotioneel. We gaven elkaar een dikke knuffel. Het was goed, zij had de boodschap harder nodig dan ik, troostte ik mijzelf. Later heb ik haar de video gemaild.

Lorna was een kleine vrouw maar ze had een enorme uitstraling. Ze vertelde de zaal dat we ons nooit alleen hoeven te voelen. “Er wordt zoveel van ons gehouden door de engelen”, zei ze, en “ik hou ook van je. Onthoud dat altijd, als je denkt dat er niemand van je houdt, ik hou van je”. Je had erbij moeten zijn, de sfeer die ze opriep was grootst. Iedereen stond daar hand in hand, de tent was gevuld met zoveel voelbare liefde, tot de nok gevuld met engelen.

Ben je er?

Engelen vleugel in mozaiekAltijd wanneer ik ergens tegenop zie, wanneer ik niet weet wat ik moet doen of een bevestiging nodig heb dan richt ik me tot mijn engel. “Ben je er?” Vraag ik dan en 9 van de 10 keer krijg ik direct een rilling over mij heen, vanuit mijn ruggengraat tot mijn armen. Een soort kippenvel. Hij raakt me even aan. Het is een groet, mijn Engel laat me weten dat hij er is. 

Een overgang naar een mooiere wereld vol liefde en heelheid.

veer van een engelSpiritualiteit speelt een belangrijke rol in mijn leven. Ik schrijf er over, in deze blogs bijvoorbeeld en in brieven. In de beginjaren van Gedenkmozaiek voelde ik een grote behoefte om over het onderwerp praten. Wanneer ik een gedenksteen maakte voor ouders die hun kind waren verloren dan moest ik tegen de ouders zeggen dat hun kind veilig was en al terug was gegaan naar huis. Dat de dood een overgang was naar een mooiere wereld vol liefde en heelheid. Nu zeg ik dat niet meer, tenzij het ter sprake komt en mij gevraagd word hoe ik er tegenaan kijk. De meeste mensen met wie ik heb samengewerkt aan een gedenksteen voelen van binnen dat er meer is tussen hemel en aarde. Slechts een enkeling is er van overtuigd dat de dood het absolute einde is, met helemaal niets erna. Iedereen is vrij te denken, geloven en van binnen te weten wat hij of zij zelf wilt. Alles is precies goed zoals het is. Regelmatig komt het onderwerp ter sprake maar soms ook helemaal niet.

Bolvormig hart bedekt met veren van glasDe uitvaartbeurs

Afgelopen week stond ik op een uitvaartbeurs. Ik maakte zelf ook een rondje over de beurs en verwonderde me over de vele bijzondere producten op het gebied van uitvaart. Natuurkisten, kindermandjes, rouwkamers, sieraden met vingerafdrukken, beelden, wades, draagbaren, kunstwerken waar as in verwerkt is, rouwvervoer en ga zo maar verder. Iedereen op zo’n beurs verkoopt iets rondom de dood. Een vrouw verkocht prachtige urnen. Een urn met een engel sprong er voor mij uit en dat vertelde ik haar. “Ja, er zijn mensen die dat aanspreekt”, zei ze. Ik dacht erover na, het klonk als “er zijn zoveel meer mensen die er helemaal niets mee hebben”. Het viel me ineens op hoe neutraal alles was. Her en der zie je wel vlinders en kruisjes. Niemand wil iemand voor het hoofd stoten.

Best gek eigenlijk hoe een branche die mensen bedient die iemand verloren hebben niets zegt over de overkant. De producten zijn voor de dood, maar gaan er niet aan voorbij. De betekenis van de producten ligt in het hier en nu, in het leven. We willen onze dierbare doden eren met het beste en het mooiste, maar het zijn veelal producten voor de nabestaanden. Mijn eigen product net zo goed. Het zijn tastbare symbolen voor de oneindige liefde die we voelen voor de mensen die niet meer bij ons zijn. De zielen die al naar huis zijn vinden het wel best denk ik.

Handen geleid door liefde. 

Engel in mozaiek op grafsteenHet was erg druk op de beurs en ik kreeg vele enthousiaste mensen bij mijn stand die mijn werk mooi vonden. Eén vrouw zei tegen me,” jouw werk straalt liefde uit en spiritualiteit, ik voel me zo geraakt”. En dat was het mooiste compliment van die dag. Het is niet aan mij om mensen te overtuigen van wat ik van binnen voel, maar ik weet dat mijn handen worden geleid door liefde. 

Baat het niet dan schaadt het niet

hartvormige engelenvleugels

Gedenkengel in mozaiek

Een paar jaar geleden wilde ik iets met de engelen. In mijn verbeelding zag ik gedenkstenen bekleed met veren en vleugels. Niet alleen witte vleugels maar vleugels vol kleur en fantasie. Kort daarna kreeg ik een opdracht om voor een babygraf twee vleugels in hartvorm te maken. Dat was voor mij een teken dat ik op de goeie weg zat. Sindsdien wordt mij steeds vaker gevraagd om engelen te maken voor op het graf. Iedere keer weer word ik er zo blij van. Ik wil mensen laten weten dat de engelen er zijn. Dat iedereen om hulp kan vragen. Je hoeft niet religieus te zijn. Probeer gewoon een lijntje te leggen met je engel, baat het niet dan schaadt het niet :)