Plaatsen

 

staande grafsteen plaatsing

Plaatsing van staande steen.

zelf plaatsen van gedenksteen

Kleine stenen kunnen ook door u zelf neergelegd worden op het graf.

Tijdens het kennismakingsproces geef ik een indicatie wanneer het mozaïek geplaatst kan worden. Voor kleine stenen tot 50 x 50 cm kan de steen soms al binnen 8 weken geplaatst worden. Afhankelijk ook van de drukte op dat moment. Grotere monumenten hebben veel meer werk nodig en zullen na ongeveer 3 tot 4 maanden geplaatst worden.

Als het gedenkmozaïek af is zullen we u bellen en een datum afspreken voor de plaatsing. Als u dat wilt kunt u bij het plaatsen van het gedenkmozaïek aanwezig zijn.

De plaatsing op de begraafplaats is de laatste fase van het hele proces van de totstandkoming van het gedenkkunstwerk. Naar dit moment is al die weken of maanden toegewerkt. Het is in die zin ook het laatste stukje dat u voor u dierbare doet. Regelmatig hoor ik dat het plaatsen van de steen emotioneel meer teweeg bracht dan aanvankelijk gedacht. Heel bewust bent u bezig geweest met de realisatie van een persoonlijk grafmonument en dan ligt het er ineens, en dan …Weer een nieuwe fase in het rouwproces.

Van liggende gedenkstenen met een afmeting tot 60 cm verzorgen wij de plaatsing zelf. Grotere gedenkmozaïeken en staande stenen worden altijd geplaatst door een vast persoon die gespecialiseerd is in het plaatsen van grafstenen. Bij hem staat vakmanschap en oog voor detail voorop.

Bij de plaatsing wordt de grond geëgaliseerd en wordt er een gewapende betonfundatie  op de aarde neergelegd. Het mozaïek wordt vervolgens op de fundatie bevestigd met lijm. Het geheel wordt in de lengte een tikkeltje schuin neergelegd zodat het water af kan lopen. Op deze manier blijft er geen water op de gedenksteen liggen waardoor aanslag van bijvoorbeeld algen minimaal is. Mochten er planten op het graf staan dan worden deze eerst voorzichtig uitgegraven en na de plaatsing wordt de beplanting terug geplaatst zodat het geheel er verzorgd uitziet.

Het kan helaas voorkomen dat de plaatsing van uw gedenksteen op de afgesproken datum niet door kan gaan. Dit kan een aantal oorzaken hebben die we niet van te voren kunnen inschatten. Er kan bijvoorbeeld  niet geplaatst worden als er een uitvaartdienst gaande is of bij extreme weersomstandigheden.

Als u niet direct in de gelegenheid bent om die dag te komen kijken, mailen wij u een foto van de plaatsing.

Op onderstaand filmpje is de plaatsing van een gedenkmozaïek te zien, zo krijgt u een beeld hoe het plaatsen in zijn werk gaat. De blauw gekleurde glasplaat met daarop de gegraveerde foto is gemaakt door glasatelier Van der Vooren te Woerden.