Yerèll

Begin 2013 heb ik samen met Astrid van Eck een gedenksteen gemaakt voor haar zoon Yerèll. Ik heb Astrid leren kennen als een zeer warme en sterke vrouw die heel open praatte over het verlies van haar zoon. Dit voorjaar was Astrid te zien in het EO programma Bakkie troost. In dit tv fragment vertelt zij over haar bijzondere zoon en de betekenis van de gedenksteen in mozaïek.

veertje

Marieke en Dave

Boek MariekeEen heel bijzonder verhaal is dat van Marieke en Dave. Marieke is in oktober 2011 overleden en Dave heeft zijn liefde voor Marieke op zoveel manieren geëerd dat het mij telkens kippenvel bezorgde.

Over een periode van een half jaar was het contact met Dave heel intensief. Dave kwam een aantal keer langs in het atelier om alles rondom het gedenkkunstwerk goed met mij af te stemmen, maar daarnaast hadden we ook veel contact via de mail en hebben we elkaar persoonlijk beter leren kennen. Naast het bijzondere mozaïek dat tot stand is gekomen heeft Dave ook een boek over Marieke laten uitkomen van ruim 300 pagina’s. In dat boek hebben vrienden en familie verhalen verteld over Marieke.  Een jaar na het overlijden van Marieke heeft Dave een prachtige herdenkingsdag georganiseerd. In een kerkje in Den Haag werd gezongen, gemusiceerd en werden verhalen verteld over Marieke. Ik vond het heel bijzonder om hierbij aanwezig te zijn.  Na de herdenking liep iedereen naar de begraafplaats om het gedenkmonument te bekijken. Alle genodigden kregen tevens een exemplaar van het boek. Ik heb Marieke nooit gekend maar door het lezen van het boek kwam Marieke voor mij tot leven.

marieke
Voor dit bijzondere mozaïekproject heb ik samengewerkt met mijn vriendin en collega Saskia van Weeren van mozaïekbedrijf Artodidacto. Dave wilde graag dat het portret van Marieke gemozaïekt zou worden voor op de gedenksteen. Saskia is gespecialiseerd in het mozaïeken van portretten en zij was daarom de aangewezen persoon om mee samen te werken. Daarnaast werkten we ook samen met Harvas Natuursteen die de staande granieten steen  op maat gemaakt en bewerkt hebben en  die ook de belettering hebben verzorgd.

Dave heeft het hele wordingsproces van het monument met vele foto’s en verhaaltjes vastgelegd, van het voorwerk tot de plaatsing en onthulling van het monument. Ook heeft hij in het boek van Marieke uitvoering verteld over het ontstaan van het grafmonument met daarbij mooie foto’s van alle fases.

Ik heb hier een galerie gemaakt waar u het hele proces van de totstandkoming van het monument kunt zien.

Afgelopen jaar stond Dave in het NRC in de rubriek ‘Het nabestaan’ en daarin vertelt hij zijn verhaal.

Klik op deze link hetnabestaan_marieke om het artikel te lezen.

 

 

 

veertje